Geschiedenis van padel

Ontstaan in Mexico

Geschiedenis van padel

Ontstaan in Mexico

Geschiedenis padel

Padel is een zeer jonge sport. Het werd in 1969 bedacht en ontwikkeld door Don Enrique Corcuera in Mexico, Acapulco

De tennisbaan van Don Enrique Corcuera uit 1969

Het verhaal gaat dat Corcuera verlangde naar een eigen tennisbaan op zijn eigen grond, maar te weinig vrije ruimte beschikbaar had. Hij liet daarom een verkleinde versie maken van ongeveer één derde van het oppervlak van een tennisbaan. 

De bestaande betonnen muren, die rechtstreeks aan het speelveld grensden, werden niet langer gezien als obstakels maar konden juist handig gebruikt worden door de spelers om het spel een extra dimensie te geven. Dus lieten ze de ommuring maar staan. Als gevolg van de kleine afmetingen van het speelveld, maakte hij ook een aantal wijzigingen op de regels van het tennisspel en zo ontstond een geheel nieuwe sport.

Toen kwam padel naar Europa

Spanje was de eerste

De verdere ontwikkeling van Padel vond echter niet plaats in Mexico. De Spaanse prins Alfonso Maximiliano Victorio Eugenio Alexandro Maria Pablo de la Santisima Trinidad y todos los Santos Hohenlohe-Langenburg (zo heette hij echt), oprichter van de Spaanse Marbella Club en vriend van Corcueras, werd overtuigd van de voordelen van de nieuwe sport tijdens zijn verblijf in Acapulco.

Bij zijn terugkeer in Spanje in 1974 liet de rijke prins twee soortgelijke banen bouwen in zijn club op Marbella. Op deze manier waren gasten, vrienden en zakenmensen uit de hele wereld in staat om deze nieuwe sport te beoefenen.

Tot slot volgde ook Zuid-Amerika

In 1975 maakte Don Julio Menditeguy, een Argentijnse miljonair, kennis met de padelsport. Vanuit de Marbella Club ‘importeerde’ hij de sport naar Argentinië. Hij bouwde twee plaatsen op zijn terrein in Mar del Plata, en het duurde niet lang tot padel zich ontwikkelde tot een populaire sport onder de Argentijnse bevolking. In de jaren daarna omarmden ook vele andere Zuid-Amerikaanse landen, zoals Brazilië, Chili, Paraguay en Uruguay, de sport.

De spelregelsOnze padelbanen