Wat is padel?

Combinatie van tennis, squash en meer

Wat is padel?

Combinatie van tennis, squash en meer

Wat is Padel?

Padel is een klassieke racketsport dat lijkt op een combinatie van tennis en squash. Het wordt gespeeld in teams van 2 tegen 2 op een baan van 10m x 20m op kunstgras, in een sportkooi met glazen wanden en gedeeltelijk hekwerk. Het gebruik van de wanden rondom de baan geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal één keer het oppervlak raken voordat deze weer over het net naar de overkant moet worden gespeeld. De bal moet eerst de grond raken voordat hij de wand mag raken. De wanden maken dat een ogenschijnlijk onhaalbare bal alsnog haalbaar is.

Het doel van padel is het tweemaal laten stuiteren van de bal op de helft van de tegenpartij. Dit kan door de snelheid te variëren en de bal in de hoeken te spelen. Je probeert altijd in de aanvallende positie te komen, waarin je dichter bij het net speelt en makkelijker een punt kan scoren. Belangrijk bij padel is vooral geduld; niet de bal in één keer willen afmaken, zoals dat bij tennis vaker gebeurt. Je slaat de bal vooral met een slice beweging, zodat de bal een achterwaarts effect krijgt en na het stuiteren zo min mogelijk omhoog komt aan de wand. De sport is makkelijk op te pakken en de spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis.

Waarom padel?

Waar komt padel vandaan?

Relatief jonge sport in Nederland

In Argentinië en Spanje is padel na voetbal de meest populaire sport in het land met zo’n 6 miljoen spelende leden. In Argentinië liggen momenteel zo’n 30.000 padelbanen. Spanje is momenteel het land met veruit de meeste padelspelers in Europa. Begin jaren ’90 ontwikkelde padel zich in dit land snel, wat heeft geresulteerd in meer dan 1 miljoen spelende leden in Spanje.

Het enthousiasme van de sport verspreidt zich snel naar andere delen van Europa. In Nederland verdubbelt zich het aantal padelbanen zo’n beetje elke twee jaar. Vooral tennisclubs en sportclubs geeft padel een nieuwe dimensie aan sportactiviteiten. Zelfs voetballers als Arjen Robben, Låionel Messi en Cristiano Ronaldo spelen padel omdat het zeer goed is voor o.a. het voetenwerk.

Kijk daarom eens naar de mogelijkheden van padel bij jou club, vereniging of bedrijf!

Meer over padel De geschiedenis